"Machtig zijn de werken van de HEER, wie ze liefheeft, onderzoekt ze."

Psalm 111:2

3 tips om je bijbeljaar goed te starten!


In deze vierdelige blogserie neem ik je mee in ‘mijn Bijbeljaar’. Van september 2019 tot september 2020 las ik de Bijbel in zijn geheel, via een praktisch leesrooster dat ik vond op internet. Elke dag las ik een paar hoofdstukken in een afwisselend ritme (maandag begon in Genesis, dinsdag bij Matteus, woensdag in de profeten, etc). Op deze manier zit je niet maanden vast in het Oude Testament of moet je je dagenlang door bijvoorbeeld taaie wetboeken heen worstelen. Ik vond het zo goed te doen, al kost het zeker doorzettingsvermogen en discipline, maar God gaf mij steeds weer de motivatie om door te gaan.

 

Ik schrijf dit niet om mezelf een schouderklopje te geven. Wel omdat ik heb gemerkt dat er best veel mensen zijn die ook met de wens rondlopen om eens de hele Bijbel te lezen. En daarom begin ik deze serie met een paar praktische tips (in deze blog deel 1 en in de volgende deel 2). Wie weet helpt het jou om van start te gaan en hopelijk ook om door te zetten.

De laatste twee bijdragen van deze serie gebruik ik om wat ontdekkingen te delen uit mijn Bijbeljaar. Maar nu eerst drie tips om je bijbeljaar goed te starten!

 

1. Kies een goed startmoment

Als je met de wens loopt om de Bijbel in een jaar (of desgewenst in twee of drie jaar) te lezen, kies hiervoor dan een geschikt startmoment. Voor mij was dat vorig jaar september, omdat ik toen begon met het schrijven van mijn boek ‘Jij bent licht’. Ik wilde graag uit de goede bron putten: de Bijbel. Dus dat leek me een prima startpunt.

Voor jou kan het misschien je verjaardag zijn? Dat je je 34e levensjaar besteedt aan Gods woord (of je 78e, het is nooit te laat!). Of je zit in quarantaine en verveelt je… Of dat je bijvoorbeeld op 1 januari start en zo 2021 omdoopt tot ‘jouw Bijbeljaar’. En misschien is het lezen van dit stukje voor jou het perfecte startmoment en begin je gewoon dit weekend! Zorg wel dat je goed bent voorbereid.

 

2. Kies een prettig schema

Als je op zoek gaat naar een manier om de Bijbel in zijn geheel te lezen, kom je verschillende methodes tegen. Natuurlijk kun je de aloude manier ‘van kaft tot kaft’ kiezen, maar bedenk dan wel dat je pas na een maand of negen in het Nieuwe Testament terechtkomt en het Oude Testament is over het algemeen toch wat pittiger om door te komen. Mij is de afwisseling goed bevallen. Ik gebruikte het schema van Gerrit Veldman, deze is te downloaden vanaf zijn persoonlijke website. Andere methodes zijn bijvoorbeeld ‘Bible in One Year’ van Alpha, of kijk eens op de YouVersion-app. Daarin staan leesplannen die je door de hele Bijbel leiden.


3. Kies een fijne vertaling

Kies een fijne Bijbelvertaling en misschien zelfs een speciale Bijbeleditie. Ik las de Nieuwe Bijbelvertaling en gebruikte hiervoor de Schrijfbijbel, dan kun je af en tot nog eens een notitie erbij maken. Ik omcirkelde elk gelezen hoofdstuk, dat werkte voor mij motiverend en nu vind ik het erg leuk dat mijn hele Bijbel vol cirkeltjes staat.   

Andere toegankelijke vertalingen zijn bijvoorbeeld de Herziene Statenvertaling en de Bijbel in Gewone Taal. Die laatste leest vlot weg, maar is minder rijk van taal en dat vind ik persoonlijk wel een gemis, als je de Bijbel in zijn geheel leest. Het kan wel nuttig zijn om deze er soms bij te pakken.

Het is handig om ook een Bijbel-app op je telefoon te hebben. Als je een keer een weekendje weg bent en je vergeet je Bijbel, hoef je om die reden niet achter te lopen met je schema.

 

In mijn volgende blog lees je nog een paar praktische tips. Ik bid dat ze je mogen helpen en stimuleren om dit project ook eens op te pakken. Het is echt een cadeau voor jezelf!


Frieda van de Geest


Lees hier de volgende blog.