"Zijn daden hebben glans en glorie, zijn rechtvaardigheid houdt stand, voor altijd"

Psalm 111:3

Nog meer tips om je bijbeljaar goed te starten!


De hele Bijbel lezen: lijkt je dat niet een keertje gaaf? Ik heb het gedaan en deel graag mijn ervaringen. Het vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen, maar dat is het zeker waard. In mijn vorige blog deelde ik drie praktische tips, vandaag krijg je van mij tip 4, 5 en 6. 


Zelf ben ik nooit echt een goeie Bijbellezer geweest. Ik was snel afgeleid en haakte af als ik het niet begreep. En daar liep ik in het afgelopen jaar ook zeker tegenaan. Toch merkte ik, naarmate de tijd vorderde, dat ik wende aan de Bijbel. Nee, het leest niet als een roman of een krantenbericht – sommige delen wel, overigens! –en je moet je hoofd er echt wel bij houden. Maar de stijl van de Bijbel went wel en na een paar weken vond ik het echt niet meer zo moeilijk om het een paar hoofdstukken achter elkaar vol te houden. Ik heb weleens gehoord dat je een nieuwe gewoonte in elk geval veertig dagen moet volhouden, voordat het er in slijt. Een mooie Bijbelse periode, lijkt me. Beloon jezelf gerust na veertig dagen. En als je al zover bent gekomen ga je natuurlijk door! 

 

4. Doe het samen

Toen ik mijn man vertelde over mijn plannen, besloot hij direct om mee te doen. En dat was ontzettend fijn. We lazen ieder voor zich, maar wel volgens hetzelfde schema. Soms liep een van ons een paar dagen achter en dan dreigt de moed je in de schoenen te zakken. We wisten elkaar dan steeds weer te motiveren om door te zetten. Het is een fijne stok achter de deur als je weet dat je samen voor hetzelfde doel gaat. Bovendien is het echt gaaf om af en toe te bespreken wat je hebt gelezen. ‘Wist jij dat er zoveel verhalen dubbel in de Bijbel staan?’ en ‘Wat was Jehosabat een dappere vrouw, hè!’.  Dus zoek iemand op die met je mee wilt doen, of stel een leesclubje samen en motiveer elkaar via een app-groepje. Dat helpt je zeker om door te zetten op moeilijke momenten, want die komen er ook…

 

5. Houd vol

Ik stelde hierboven al voor om het in elk geval veertig dagen vol te houden, zodat de nieuwe gewoonte beklijft. Hopelijk lukt het jou om dagelijks een vast moment te vinden om te gaan lezen. Zorg voor een rustig plekje waar je prettig zit en even niet gestoord wordt. Als het elke dag een fijn moment wordt, ga je er vanzelf naar uitzien. Jij even samen met God… je mag genieten van Zijn grote daden die Hij al zo lang geleden deed. En nog steeds bevat Zijn Woord zoveel glans, ook voor jou en mij. Laat je er maar heerlijk door vullen, elke dag weer. Zo’n moment laat je je toch door niemand afnemen?

En merk je toch dat de motivatie daalt of ervaar je gevoelens van strijd? Wees je dan bewust van de duivel. Hij vindt het natuurlijk tien keer niks dat jij zo intensief met Gods waarheid bezig bent en wil je daar graag van af leiden. Als je dat beseft, is de motivatie om juist wél door te zetten toch ineens weer gegroeid. Je wilt de duivel toch niet laten winnen? Dus, hup, de Bijbel weer open. Bid daarbij om Gods aanwezigheid, zodat de duivel van het toneel verdwijnt.  

 

6. Verwacht er niet teveel van

Tenslotte, verwacht niet dat je alles begrijpt wat je leest of dat alle puzzelstukjes vanzelf in elkaar vallen. Ik las zóveel waarvan ik het idee had dat ik erop moest doorstuderen om het te bevatten. Maar daar ontbrak mij echt de tijd voor. Ik heb het losgelaten om alles meteen te willen begrijpen en doorgronden. God liet mij wel zien wat op dat moment goed voor mij was. Toen ik dat in de gaten had, gaf me dat zoveel rust. Bovendien hoop ik dat er nog heel veel Bijbelleestijd voor me in het verschiet ligt, want ook al heb ik de Bijbel nu ‘uit’, ik ben er nog lang niet klaar mee!


Frieda van de Geest


De vorige blog lees je hier

De volgende blog lees je hier.