“Ik wil de Heer loven met heel mijn hart

in de grote kring van oprechten.”

Psalm 111:1

Bonusblog met extra tips 


Ik las in één jaar tijd de Bijbel uit en schreef hierover een blogserie. In het begin schreef ik al dat dit niet is om mezelf een schouderklopje te geven, maar om anderen enthousiast te maken om ook eens actief met de Bijbel aan de slag te gaan. En aan de reacties te merken, heeft dat z’n doel bereikt. Deze blogs zijn ook gepubliceerd in ons lokale kerkblad en ik heb in de wandelgangen in het dorp veel mensen gesproken die geïnspireerd werden door mijn schrijfsels. Ik hoop dat velen van hen daadwerkelijk de stap zetten om de Bijbel vaker open te doen en misschien wel eens helemaal te lezen.

 

Uitleg

Zelf ben ik ook weer gemotiveerd geraakt, want ik kreeg ook leuke tips. In deze blog wil ik die graag met jullie delen. In blog 2 adviseerde ik om een prettig schema en een fijne Bijbelvertaling te kiezen. Er zijn zoveel opties, ik deel er nog een paar met je:

Lees bijvoorbeeld uit een Bijbelvertaling waarin ook wat extra informatie is opgenomen: een zogenaamde studiebijbel. ‘Het Leven’ (praktische lessen uit ‘Het Boek’) is hiervan een goed voorbeeld. Het helpt vaak om de gelezen tekst beter te begrijpen als je er direct wat verklaring bij leest. Een goed idee, want er zitten echt hele moeilijke stukken bij. Er zijn allerlei studiebijbels op de markt voor diverse doelgroepen en met verschillende vertalingen. Stap eens een christelijke boekwinkel in en laat je adviseren!

Ik kreeg nog een mooie tip van iemand die ook het verlangen had om de hele Bijbel een keer te lezen. Hij gebruikt hiervoor de app ‘Read Scripture’. Hierbij krijg je bij de bijbelgedeelten korte video’s aangeboden die de grote lijnen uitleggen. Een erg mooie app, maar wel Engelstalig. Als dat geen drempel voor je is, moet je hier zeker eens naar kijken. Het kan zelfs heel verrijkend zijn om de Bijbel in een andere taal te lezen. Het helpt je concentreren op de betekenis en laat bekende stukken soms net even anders ‘binnenkomen’.


Romans

Als je van boeken lezen houdt, is het ook een gaaf idee om eens wat Bijbelse romans te lezen. Je leert een hoop over de context van de geschiedenissen en als je je boek uit hebt, kun je de Bijbel er eens op naslaan: is het echt zo gebeurd? Ik werd getipt op de serie van Connilyn Cossette over het volk Israël in de tijd van de slavernij in Egypte en de reis naar het beloofde land. Ook zijn er meerdere films en series gemaakt die gebaseerd zijn op Bijbelse verhalen. Als je de Bijbel erbij houdt, kun je hier ontzettend veel van leren. Gebruik dit soort geromantiseerde verhalen liever niet als plaatsvervanger voor Gods Woord, maar natuurlijk is het mooi om op deze manier de Bijbel dichterbij te brengen. En aangezien je toch van boeken lezen houdt… wordt het dan niet tijd om het meest verkochte boek ter wereld een keertje te lezen?


Toch maar niet?

Natuurlijk ziet niet iedereen het zitten om de Bijbel in één jaar tijd in z’n geheel te lezen en dat hoeft ook niet. We hebben ons hele leven de tijd! Maar laat het geen reden zijn om de Bijbel helemaal dicht te laten. Dat zou jammer zijn. Ik kreeg van een lieve lezer een mooie reactie, waarvan ik graag een stukje met je deel: “Ik ben nu de hele Bijbel aan het lezen met een chronologisch bijbelleesrooster, dat werkt voor mij heel goed. Ik denk alleen dat ik er wel een paar jaar over doe. Voor mij werkt die druk van één jaar niet goed en daarbij voelt het dan ook een beetje als een kunstje. Maar wat maakt het uit, al doe je er tien jaar over, toch?” En ze heeft natuurlijk helemaal gelijk!

Voor de een werkt zo’n jaarchallenge heel goed, een ander krijgt er juist de kriebels van of het werkt zelfs ontmoedigend. Niks moet, als je het maar doet, zou ik haast zeggen.

En als je wel graag aan de hand genomen wordt met een schema, maar de hele Bijbel in een jaar veel te intensief vindt, zoek dan eens naar een rooster waarbij er geen tijdsdruk is. Of laat de ‘vaste dagen los’ en volg een schema in je eigen tempo. Check onderstaande links voor een paar mooie roosters:


Leesrooster dat ik heb gebruikt

In blog 1 vertel ik je uitgebreid over het leesrooster dat ik heb gebruikt. Je vindt hier nogmaals de link. Je moet de download ‘kopen’ via de webshop op de site. Kopen is in dit geval gratis. Maar je moet wel even je gegevens achterlaten in het winkelmandje. Wijst zich vanzelf, kom je er niet uit, neem even contact met me op.

 

Leesrooster op volgorde van de tijd

Wil je de Bijbel lezen op de volgorde waarin de gebeurtenissen zich (ongeveer) hebben plaatsgevonden (dus niet van Genesis naar Openbaring, maar op volgorde ‘in de tijd’)? Kijk dan eens naar dit rooster. Het rooster is opgedeeld in ruim 1200 delen. Als je er elke dag eentje doet, ben je na 3,5 jaar door de hele Bijbel heen.  

 

Leesrooster van Alpha

Alpha Nederland heeft ook een mooie methode ontwikkeld. Je leest dagelijks drie verschillende bijbelgedeelten en aan het eind heb je alles uit de Bijbel gelezen. Er is zelfs een ‘Bijbel’ uitgebracht in de leesvolgorde van dat schema. Zo wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt. Een vorm die voor jou misschien wel heel goed werkt! 


Tot zover mijn bonustips! Ik vond het heel leuk om je op weg te helpen en ik hoop en bid dat ook deze laatste blog tot zegen mag zijn! Heb je nog vragen, neem dan contact op of laat een reactie achter op mijn social media.


Frieda van de Geest


De vorige blogs lees je hier.

De aanleiding voor mijn Bijbeljaar was het schrijven van mijn eerste boek. Benieuwd waartoe dat geleid heeft? Klik hier voor meer informatie over 'Jij bent licht'.